Viktiga värden i riktiga världen

Är det en bra rubrik? Jag gillar den. Men sen är det som det är med allting, det är inte ytan som är innehållet.

Det är svårt att tala om värden idag. Visserligen drabbas jag som förälder av att skolan säger sig ha värdegrunder som man får som en lista med vackra meningar, men förutom det är det rätt tyst. Kanske har jag fel, men jag tycker mig se att vi ofta är rädda för att tala om de djupa frågorna just därför att de så lätt leder till schabloner, till moraliserande och tomt tyckande.

Och vad är den ”riktiga världen”? En del i en hopsnickrad rubrik bara? Som en politiker i Sverige som talade om ”vanliga människor”…

För mig är viktiga värden sådant som får mig som människa att bli mer i harmoni med mig själv, med andra människor, med Gud och allt annat. Det betyder att ledorden blir ord som berättar om hur vi som människor lever ihop utan att se ner på varandra, förstöra eller förgöra varandra. Det är inget nytänkande, bara en påminnelse om att varje människa är så unik att vi måste värna varje människa lika mycket.

Det är inte roligt att läsa och höra om allt som vi människor gör mot varandra. Diktatorer, krigsmaskiner mot folket, förtryck av oliktänkande, mord och misshandel, total brist på empati och känsla för hur stort livet är. Allt detta och mycket mer ingår i det jag avskyr och tycker visar på att det i världen finns alltför mycket av fokus på fullständigt felaktiga värden.

Någonstans mitt i alltihop tänker jag på den bibliska berättelsen om Kain och Abel. Den visar bland annat på hur vi låter våra perspektiv bli så skeva att de bara handlar om egot, som inte tål konkurrens. Och vad vi sen kan göra av detta ego – brr!

Vi människor borde skämmas, rakt av, för att vi lätt blir så trångsynta och egotrippade att vi inte kan se hur stort och starkt sambandet mellan oss alla är. Varje värde som vill visa på det stora och fina i att vara människor tillsammans vill jag värna om. Varje värde som förkastar någon enda vill jag hålla ifrån mig. Har inte Jesus sagt att det enda budet han ger oss är att älska varandra? För om det inte börjar där så kommer det inte heller dit.

Viktigt värde nummer ett: Kärlek.
Grundkälla till detta värde: Gud
Hur ser jag det bäst: Hos Jesus

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

En kommentar till “Viktiga värden i riktiga världen”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.