Vem styr egentligen?

Vem styr över mitt liv – och ditt? Om vi börjar med att hålla frågan på det helt mänskliga planet och för en stund lämnar all tro utanför (bara som en övning) så skulle jag kunna säga: Är det jag själv som styr mitt liv eller är det alla andra?

Om jag själv får styra riskerar jag förstås att bli väldigt egotrippad. Och utan hänsyn till andra kan vi inte leva ett liv som kallas mänskligt. Ändå försöker rätt många människor göra det – tydligt och synliggjort i världens alla hörn där diktatorer och rikedomar och makt förskansar sig på andras bekostnad. Det är ett vridet sätt att se på sitt eget liv och andras att tro sig om att kunna bestämma allt åt alla andra.

Trots risken måste jag ändå säga att det är viktigt att på det mänskliga planet vara beredd att själv våga ta sina egna beslut. Annars tar någon annan över – eller något annat. Jag slutar aldrig förvånas över hur pseudonyheter i Aftonbladet och Expressen eller veckotidningarna kan få människor att tro att de måste ta intryck av de s.k. kändisar som numera finns överallt – utan att ha gjort ett endaste dugg vettigt!

The Beatles gjorde musik som människor tog till sig – det gjorde Bach också. Och Povel Ramel och Per Gessle och diverse andra som slitit med sin sång, sina texter, sina instrument för att kunna visa människor sin begåvning. Men numera försöker alla bli kändisar utan att ha gjort något själva, och det går som det går med det. Det tråkiga är inte i sig längtan efter att bli sedd, utan att så många tror att det inte finns några andra alternativ till att finna sig själv.

Jag vill inte bli styrd av Aftonbladets rubriker – inte Expressens heller. Alltså köper jag dem inte och läser dem helst inte heller. Inte ser jag på såpor på TV, eller  diverse dumma tävlingar. Nej, jag envisas med att försöka vara mig själv, hur tråkig jag än kan verka för andra. I varje fall där bestämmer jag fortfarande själv.

Sen finns det förstås andra plan än bara de mänskliga. Jag kan inte säga att det är jag som styr över mitt liv helt och hållet – varken gentemot Gud eller människor. Men jag är fri att ta mina egna beslut. Och när de egna besluten inte räcker till, är det skönt att veta att Guds beslut och vilja för mitt liv fortfarande finns kvar.

Så har jag svarat på frågan om vem som styr? Nej. Men resonerat lite kring den i alla fall.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.