Vem har sagt att det ska vara enkelt?

Vem har sagt att det ska vara enkelt? Den undrar jag ibland. För många människor verkar tro det. Det ska vara lätt att välja rätt, enkelt att ta sig från punkt a till punkt b, enkelt att förse sig med den underhållning som passar en själv, helst inga hinder på vägen till självförverkligande egoism där målet är mer av allt.

Media fungerar också så. Det ska vara enkelt att sätta rubriker. Ibland spelar det ingen roll om rubriken stämmer med innehållet. Och det som säljer är per definition bra nyheter, hur dåliga de än egentligen är. Det är kontraster i verkligheten.

Men jag gnäller inte på media, däremot på människor som tror att allt det som inte är enkelt och smidigt för dem själva, allt det som de inte själva begriper, skulle vara farligt! Jag hittade en lapp i vår brevlåda. Avsändare ett riksdagsparti som vill gå en helt annan väg än de andra. Som vill leva på misstänkliggöranden av det som är annorlunda, som spelar på rädslor och ”svenskhet” (vad det nu är). När jag såg vad det var, tog jag lappen och rev sönder den i småbitar och kastade i soporna. Ingen pappersåtervinning för sådant skräp!

Men visst är det skrämmande! Det är mycket som händer som vi inte begriper. Vi möter människor som vi aldrig har mött förr. Ibland förstår vi inte dem ens. De pratar ett annorlunda språk än vi. Och det är ungefär lika farligt som på semesterresan! Ni som åkt till Turkiet eller Egypten eller Cypern, Spanien, Italien, Portugal, Thailand etc – hur mycket begrep ni av deras språk? Men ändå tog de emot er när ni besökte dem i er iver att se något annat av världen än Sverige. För det är berikande att se sig om i världen.

Det viktiga är – att vi alla är människor. Varifrån vi än kommer så har vi ett gemensamt ursprung. Att vara människa är något stort. Det konstiga är att så många av oss inte vågar ta in det utan vill i stället stänga in sig själva och alla andra runtomkring i en bubbla för att kunna kontrollera åsikter, förtrycka dem som ser annorlunda ut eller talar ett annat språk, kort sagt undvika att fullt ut ta vara på sin mänsklighet!

Jo, det här pågår överallt på jorden, tyvärr! Det sker i liten skala och i stor skala. Det sker i små sammanhang och i stora. Det sker i Sverige och i alla andra länder – att människor, du och jag, ser ner på andra och räds för det som är annorlunda och handlar mot människor på ett sätt som inte är värdigt oss som människor. Också när vi inte vill det, gör vi det. Så skulden är allas!

Men måste jag påminna om att historien är full av storsvulstiga utrotningsprojekt, där allt börjat i det lilla avståndstagandet av någon annorlunda än lilla jag. I lilla Syrien har det pågått länge och snart förstört ett helt land, men också miljoner av människors möjligheter till ett vettigt liv i det land de älskar. Eftersom det dessutom blivit storpolitik med låsta positioner och till råga på allt extremistgrupper som gör allt för att utrota alla som inte tycker som de själva, så är det inte enkelt.

Sverige är inte fullt och blir det inte! Men det är inte lätt för oss, i detta överbyråkratiska land, att fixa bostäder, handläggning av ärenden, kläder, mat och allt som behövs för den strida ström av människor som söker sig till oss. Och vi kan ha rätt i att påstå att andra länder får ta större ansvar, att vi inte orkar mer. För EU:s handfallenhet och alltför många länders ovilja tär också på vår generositet. Men vi ska inte skylla på flyktingarna! Vi ska stå upp för dem! Och stå upp för Sverige som en nation där människovärdet hålls högt i varje tid, oavsett skrikiga och okunniga ivrare av rädsloretorik!

IMG_4085

Grå utsikt från en buss någonstans i Sverige. Men det är friare än på många andra stället i världen!
Grå utsikt från en buss någonstans i Sverige. Men det är friare än på många andra ställen i världen!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

En kommentar till “Vem har sagt att det ska vara enkelt?”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.