Vem bryr sig?

Ja, vem bryr sig?

”Skall jag ta hand om min bror?”
”Och vem är min nästa?”
Det är två frågor som ställs den 13 söndagen efter Trefaldighet.

Den ena frågan kommer från Kain som ett ”vad bryr jag mig” när Gud frågar honom var Abel tagit vägen. Och så mycket brydde sig Kain att han redan hade dödat sin bror. Och så lite bryr sig människor lite varstans i världen om sina medmänniskor att de inte skyr några medel för att ta livet av dem som misshagar dem.

Den andra frågan kommer från den skriftlärde som försökt testa Jesus och hans motiv. När Jesus hänvisat till att älska Gud över allt och sin nästa som sig själv undrar den andre – vem är det då som är ”min nästa?”

Det kan också vi undra. När Jesus ger oss liknelsen om den barmhärtige Samrariern så är det inte självklart så att den är så enkelspårig att den visar oss att vi ska älska alla och hjälpa alla. Samariern gör det som de som borde hjälpt inte gjorde. Men om vi ser till frågeställningen så blir svaret inte så som vi kanske tolkat det.

Vad menar jag? Något som de gamle predikanterna för länge sen berättat: Den laglärde frågar vem som är hans nästa. Men när Jesus avslutar liknelsen frågar han: ”Vilken av dessa tre tycker du var den överfallne mannens nästa?” Jesus vänder på frågan genom det svar han ger.

Den skadade och illa tilltygade mannen i diket är inte Samarierns nästa – det är Samariern som är hans nästa! Det betyder mycket mer än vi kan tro därför att det visar oss fram till evangeliet – för som så ofta är det en berättelse om oss människor och hela mänskligheten som Jesus berättar. Endast om vi ser att Jesus är den barmhärtige Samariern kan vi förstå vem som är vår nästa. Vår nästa är alltid Jesus själv. Och han utmanar oss att bli de slagnas och de svagas nästa! Inte fråga vilka vi ska tycka synd om.

Det är den väg Jesus alltid visar – och som aposteln Johannes berättar om också i söndagens epistel – kärlekens väg.

 

 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.