Vem är störst och vem är bäst?

Vem är störst och vem är bäst? Den frågan sysselsätter många, och förmodligen är det en av orsakerna till att världen ser ut som den gör. Vi människor vill göra intryck, visa att vi kan bättre än andra. Och ibland tar vi till vilka medel som helst.

Den 14 söndagen efter Trefaldighet behandlar också detta. Och det är faktiskt skönt att lyssna till Jesus när han tillrättavisar lärjungarna och på ett milt sätt visar dem hur lätt det är att hamna fel – se bara på hur maktens människor utnyttjar sina möjligheter att domptera folket genom sina löften och högar av lögner. Det är inte annorlunda nu än då. Bara möjligheten att nå ut till fler.

Jesus visar en annan väg. Se inte upp till människorna, de kommer bara att utnyttja det. Men lär dig också själv att inte bli den som vill ha allas uppskattning och applåder. Se på Jesus. Lär av honom. Gör som han. Och han säger: ”Men jag är mitt ibland er som er tjänare.”

I den kommande söndagens epistel säger Paulus egentligen detta: ”Var som Jesus!” Punkt. Och vill vi veta vad det innebär så räknar Paulus upp ord som beskriver sådant som är viktiga värden för varje människa: tröst, uppmuntran, kärlek, gemenskap, ömhet, medkänsla, glädje. Låt detta finnas i ditt liv och dela det med andra människor så kommer livet och världen att se annorlunda ut. Men glöm inte att Paulus också nämner ödmjukhet, befrielse från självhävdelse och fåfänga.

Eller enkelt uttryck – Mästaren Jesus visar vägen. Det är det enda som betyder något. Följ honom.

2013-08-14 10.14.13

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.