Varifrån kommer allt våld?

Nog måste man ändå få ställa frågan varifrån allt våld i världen kommer ifrån? Varför är människan så våldsbenägen? De människor jag möter är ju fredliga, snälla och rara människor som inte verkar vilja göra någon ont. Det gör de inte heller. Men jag möter ju bara några få. Och jag ser inte allt.

Varje dag ser vi och hör vi om våldsdåd över hela världen. Idag var det om stackars människor som blivit skjutna och dödade i Frankrike. Utan anledning. Och alla undrar vem som gör något sånt. Det undrar jag med.

Och det tar visst aldrig slut. Varje dag läser och hör vi om människor som i Syrien skjuts ihjäl. Där är det regimen som är värst. Så är det i många andra länder, låt oss inte glömma det. Potentater, korrupta och onda makthavare har det alltid funnits. För makt korrumperar, rikedomar lockar till önskan om mer och mer och mer. Och med våld kan man hålla sig kvar i sadeln länge.

Jag gillar inte vapen. Inte krig. Inte krigsindustri. Alltså inte heller svensktillverkade vapen, oavsett resonemang om varför man måste hålla sig med sånt. Vapen finns för att människor vill utöva våld.

Jag tror att våld, krig och annat av oss människor vållat elände beror på att vi låter oss lockas av sådant som får oss att göra fel saker. Det är olika anledningar, men alla beror de på vår egotrippning. Förhärligandet av våldet, av vapen och krig görs av människor på andra människors bekostnad. Våld är alltid fel.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.