Var finns trons kraft?

I morgon är det söndag. I den svenska evangelieboken (Svenska kyrkans) står det som temarubrik ”Trons kraft”. Det låter ju härligt. Och det är det nog också. Särskilt om vi kan ta till oss de gamla berättelserna från Bibeln och kyrkans historia om människor som genom sina liv visat att tron är en kraft som vi aldrig ska underskatta.

Men när ofta när vi talar om kraft tänker vi på sådant som handlar om styrkedemonstration, ”power” och kanske makt. Ingenstans i min tro finns det något sånt. Jag tar hellre till mig ord som ”kraften fullkomnas i svaghet” (Paulus) eller ”jag tror, hjälp min otro!” (borde vara vanlig bön…).

Om trons kraft var starkare förr än nu så innebär det logiskt att Gud skulle vara svagare! Det är inte Gud. Möjligtvis är vår tro svagare, men den kraft som finns i tron kommer inte från oss. Det är bara att läsa söndagens evangelium där Jesus tydligt visar att trons kraft handlar om att överlämna kraften åt Gud själv – åt Jesus.

Och Jesus visade den lame mannen i båren framför honom att hans grundläggande uppgift och kraft handlar om att förlåta våra synder – inte i första hand ge våra lemmar styrka. ”Människa, varför ligger du kvar än? Har inte dina synder blivit förlåtna?” Så tänker jag mig att Jesus egentligen säger till den lame mannen innan han säger åt honom ”ta din bädd och gå…”

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.