Vanliga eller ovanliga oväder?

Det har börjat blåsa mer och mer utanför. På andra ställen är det väl halv storm och snökaos kan jag läsa om i nyheterna. Linköping verkar förskonat den här gången. Här är det bara blött.

Höststormar eller vinterstormar är som väl är inte så vanliga. Jag minns Gudrun och Per väl. Hamnade mitt i dem. Men det jag nu funderar på handlar också om det klimatmöte som pågår (eller strax avslutas?) i Durban, Sydafrika. Bara lite vagt har jag orkat bry mig om rubrikerna därifrån. De har nämligen gett ungefär samma brist på hopp som vanligt när sådana konferenser varit de senaste åren.

Vad har det men oväder att göra? Mycket förstås. Eftersom vädersystemen kring jorden påverkas mer och mer av miljöförstöringen kommer det att bli fler och värre extremväder lite här och där och var som helst. Ett litet oväder gör inte så mycket bara man förstår att inte ge sig ut i det i onödan. Men vad göra med framtidens oväder – det blir inga vanliga sådana. Då kanske de ovanliga ovädren blir de vanliga – och inte är det någon rolig tanke tycker jag.

Så ett ovanligt oväder kan jag ta. Men inte att det byter plats med det vanliga.

Lugn solnedgång sett från Öland i juli 2011

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.