Väderprat och Guds kärlek

Så älskade Gud. ”Så älskade Gud världen alla att han gav den sin ende Son”. (Svenska psalmboken 28 vers 1 första raden)

Ibland försöker vi sammanfatta det kristna evangeliet i en mening. Ofta hamnar vi i orden om att Gud har älskat världen så att…

Ibland blir det så att vi tycker att vi kan de gamla orden. Vi vet att fortsättningen handlar om Jesus, och att tron på honom leder till evigt liv. Men vad betyder det i vardagen, när vi inte tänker på det?

Det är sånt som Jesus talade om nyss i evangeliet. Och som den kommande söndagen fokuserar på; hur Guds kärlek till oss förs vidare genom oss till andra. Men vi behöver inte börja i det svåraste – vi kan börja med vädret!

Vädret brukar ju vara ett bra samtalsämne att börja med. Men kanske brukar vi inte tala om vädret som en bild av Guds kärlek? Men det gör Jesus. Och så gör väl jag det också.

Sol och regn, stilla morgon och häftiga oväder – allt det där lär vi uppleva om och om igen. SÅ vädret är inte så märkvärdigt. Inte kan vi heller säga när vi har sol och värme och andra har torka och oväder att Gud älskar oss mer och de andra mindre!

Nej, Guds kärlek finns för oss oavsett väder. Och oavsett vilka vi är. Även om vi gör skillnad på vänner och ovänner, på dem vi älskar och dem vi inte tycker om så gör inte Gud det. Och det är här som orden om Guds kärlek kan bli svåra för oss. För de säger att det ska vara självklart för oss att föra Guds kärlek vidare – inte bara till dem som vi tycker om, utan till alla!

För vi lever alla under samma himmel, på samma jord, som Gud låter oss leva på. Alltså är vi alla i samma båt – eller familj, Guds familj. Också de som inte har en aning om det tillhör Gud. Och därför kan vi inte med gott samvete behandla någon människa på annat sätt än som älskad av Gud.

Det – och en hel del annat – handlar den trettonde söndagen efter Trefaldighet om; medmänniskan och Guds kärlek.

(Utkast till liten andakt vid helgmålsbön i Granhults kyrka idag)

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.