Utvald och älskad

Hur känns det att vara särskilt utvald? ”Du är min älskade son, du är min utvalde” säger rösten från himlen till Jesus när han blivit döpt av Johannes döparen. Om nu Jesus någon gång skulle ha tvivlat på sig själv så var det här en händelse som förstärker hans självkänsla och tro på sitt uppdrag. Jesus vet detta:

Gud är med mig – Gud älskar mig – han är min Fader och jag hans son! Och han har sänt sin Ande för att leda mig rätt i allt.

När Jesus gick till Johannes döparen för att ta emot hans dop så var det för att markera att han ville gå in under samma villkor som alla vi andra. Trots att han är Guds son – och just därför att han är det – lever han samma liv som alla vi andra. Han visar att det är viktigt att börja om i sitt liv, vända om från det som varit fel, och börja en ny vandring tillsammans med Gud.

Det är här som Jesus börjar sin öppna verksamhet – börjar predika, börjar samla lärjungar omkring sig, går in i den uppgift som han från början har haft – ”oss är en frälsare född”, sjöng vi vid julen, nu kan vi sjunga om Anden som leder oss till honom och med honom.

Det är härligt att vara särskilt utvald! Men det kan också kännas så stort att det nästan blir ofattbart! Min hustru har utvalt mig att vara hennes man! Så känns det att vara älskad och önskad. Och Gud har utvalt mig att vara pappa till mina barn. Det är också stort. Och det är för sådana saker som Gud väljer ut oss! Till gemenskap med andra, till särskilda relationer med människor i alla åldrar och alla sammanhang.

En del av dess särskilda relationer har vi nära oss varje dag. I familjen, ibland de bästa vännerna. Jag tror det är viktigt att påpeka att den relation vi har med Gud inte alltid skiljer sig så mycket från de relationer vi kan ha med varandra. När allt är som det ska är det en ömsesidig kärlek och vänskap som bygger på tillit. Jag vet att jag är älskad och jag älskar tillbaka.

Du är min utvalde säger rösten från himlen till Jesus. Du är min utvalde säger Jesus till var och en av oss! Och börjar vi bli lite osäkra på hur vi ska veta det kan vi gå till Bibeln och där hitta allt det som Gud gjort och sagt – och fört vidare till oss för att vi ska veta vem han är och förstå att han vill något särskilt med oss.

Ett exempel profeten Jesaja i dagens GT:text: ”jag har gett dig ditt namn, du är min…. Du är dyrbar för mig, jag ärar och älskar dig.”

Ett bibelord som jag särskilt minns då det använts som en bibelvisa många gånger: ” Men Gud bevisar sin kärlek till oss genom att Kristus dog för oss medan vi ännu var syndare. (Rom 5:8) ”

Den utvalde, älskade sonen, Jesus – går in i ett uppdrag för att visa oss människor att också vi är älskade och utvalda av Gud. När vi tar emot dopet i Kristus, kommer också den helige Ande över oss, som ett bevis på hans kärlek och som ett löfte om att han ska vara med oss varje dag ända till tidens slut.

Gud är med oss. Vi är utvalda och älskade. Även om vi fortfarande är syndare som ofta handlar fel och har svårt att alltid ta till oss detta att Gud älskar oss, så kan vi öva oss i att ta emot och ge vidare. Vi gör det i våra egna liv när vi visar andra människor kärlek och omsorg, uppskattning och tillit. Och när vi får det tillbaka påminns vi om att allt började med Guds kärlek. Till oss, genom Jesus Kristus, vår Herre och frälsare. Amen.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.