Ut med det gamla och in med det nya

Ut med det gamla och in med det nya. Så kan man ju säga utan att skämmas inför ett årsskifte. Det gamla året lider mot sitt slut, och det nya hägrar. När vi kommit så långt som till det nya året så skriver vi nya siffror – 2014 – och det gamla 2013 har förpassats till historien.

Å andra sidan är det i grunden bara ett mänskligt påfund att räkna år som vi gör. Vi behöver det för att inte komma vilse i dagar och planeringar och för att kunna koppla historia, nutid och framtid ihop med varandra. Annars är ett årsskifte som varje ny dag. Det gamla är förbi, något nytt har kommit.

Men just vid ett årsskifte kan orden ”ut med det gamla och in med det nya” användas för att se på det kommande med nya ögon, och med nya förhoppningar om ett bättre liv, eller varför inte en bättre värld rakt av?

Jag har sällan brytt mig om att försöka med en massa nyårslöften. Det har aldrig fungerat för mig. Men önskan om att det nya ska göra något nytt med både mig och med världen skulle jag ändå vilja skjuta in i det kommande årets förhoppningar.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.