Tvivel och tro del 1

Idag är det söndag. Då talade vi om aposteln Tomas, bland annat. Han som alltid fått heta ”tvivlaren.” Jag tycker att det är dags att nyansera bilden. Tomas är inte mer tvivlare än någon annan av apostlarna (det skulle i så fall vara Johannes som är den som tvivlar minst). Han bara ”råkar” vara frånvarande när de andra fick ett försprång i tron genom att möta Jesus (uppstånden).

Jag tolkar Tomas som en typisk människa som med normal nyfikenhet vill kunna veta vad som är rätt och fel, och tro helst bara på det man kan se och bevisa. Han tvivlar på det omöjliga, precis som vem som helst av oss skulle göra (och gör). Men sen slutar tvivlen, när han möter Jesus, som de andra fick göra före honom.

Så det är orättvist att kalla honom tvivlaren! Och det är säkert enklare för en och annan idag att känna igen sig i honom när han lite sturskt säger att han minsann inte ska tro förrän han fått se och känna på honom som de andra påstod var uppstånden från de döda. Men han är inte mer tvivlare än Petrus, så vi ska inte försöka lägga beslag på Tomas tvivel vare sig som en bild av hur man inte borde vara eller hur man borde vara. Han är en av Jesu närmaste lärjungar. I både tvivel och tro.

 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

3 reaktioner till “Tvivel och tro del 1”

  1. Ledsen men detta är ingen kommentar. Jag har glömt ett namn på en gammal landerydsbo: Komministern/kyrkoherden i Landeryd i slutet av 50-talet och början av 60-talet. (Förmodligen betydligt längre). Vill minnas hans namn började påWå..
    Kan du hjälpa mig?
    Lev gott!
    Christer Larsson

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.