Trettondedag jul

Trettondedag jul. Vise män som vågar tro!

Äntligen framme! De män vi kallar vise män eller österländska stjärntydare har äntligen nått sitt mål – barnet Jesus. Om Jesus var kvar i stallet eller ej är oväsentligt. Det viktiga var mötet med hoppet och den tro som dessa utifrån kommande män hade med sig.

För julfirandet betyder också de vise männen något viktigt. De berättar om att Gud verkar också långt utanför de synliga gränser som vi sätter upp. Vi skulle kunna kalla dem hedningar. Det var de ur judisk synvinkel. Men de är några av de första vittnena om vem denne Jesus är – kung och Herre född för mycket större ting än vad födelseplatsen skvallrar om.

Därför tackar vi dessa ”visa män” för deras mod och beslutsamhet att våga tro att stjärnhimlen visade dem rätt. Och ett tack till Gud för att vi får fortsätta att fira julens budskap ett litet tag till genom dem.

Sen kan jag någonstans vilja fundera lite till kring vad det betyder att vi är så glada för dessa ”hedningar” som förkunnar Kristus för oss. Och om Guds sätt att använda just dem han vill i den tid han själv väljer. Men det kan väl också du fundera över, så slipper jag skriva mer…

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.