Tidstjuveri

Är tidstjuveri något riktigt ord? Kanske inte. Men funktionen finns i verkligheten i våra liv. När vi var barn var tiden något som oftast gick för långsamt. Vi ville bli stora för att kunna göra allt det som de vuxna sa till oss att vi fick vänta med tills vi blev – just – stora.

Och vi vet hur det blev. Kanske fick vi som vi ville. Men det blev inte roligare för det. Tiden började i stället rusa iväg. Och inte hjälper det att någon säger att tiden är konstant i sin hastighet. Det upplevs inte så. Så är väl summan av våra upplevelser med ålderns rätt sådana att allt det där vi la märke till som små och noterade – en sak i taget – med den barnsliga nyfikenheten förpassas i stället till erfarenhetens samlade skafferi. Så vi har inte tid eller möjlighet att lägga märke till alla detaljer. Vi förutsätter dem i stället.

Och så måste det nog vara för det mesta. Annars blir det nog som det visas i framför allt den senaste moderna fimversionen av Sherlock Holmes. Holmes visar sig nämligen ha kvar precis allt av det barnsliga sinnet som ser ”allt”. Och han är mer eller mindre skvatt galen…

Men tidstjuveriet gör en del dumma saker med oss. Det får oss trots allt att rusa fram genom tiden så att vi inte hinner erfara eller uppleva det som vi faktiskt ser eller känner. Vi tror att vi ska åstadkomma så mycket – och att vi inte är något om vi inte märks någonstans. Men de flesta av jordens miljarder av människor är sådana som inte märks annat än i det lilla. Men om de inte gjorde det skulle allt rasa ihop. Det är det lilla som gör skillnad. En människas varma beröring eller vänliga blick gör mycket mer nytta än alla skrikiga och svarta rubriker i kvällspressen eller för den delen på nätets nyheter.

Men nu ska jag inte skriva mer. Det går ändå inte att göra en avhandling på ämnet annat än att det skulle bli ett rejält tidstjuveri som hindrar mig från att göra annat som är mycket vettigare…

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.