Tankar om medborgarskap

Några tankar om mitt medborgarskap i världen och i Sverige:

Tänker högt: I Sverige är jag invandrare. Det syns inte för jag ser ut ungefär som gammaldags infödda svenskar. Men fortfarande är jag invandrare, trots privilegier som att ingen någonsin vänt sig om och stirrat och tyckt att jag sett annorlunda ut.

Men vad är annorlunda? Jo, allting! Hela världen är annorlunda än när jag var liten. Till och med på lilla Island är det annorlunda. Länderna kanske ser ut som de gjorde, om än mer smutsiga och lite eller mycket miljöförstörda. Och människorna ser likadana ut. De är bara mer spridda över jorden.

Och mer lär det bli. Så inför framtiden måste vi lära oss att se varje människa som en broder och syster. Eller svensk. Eller islänning. Eller kanske världsmedborgare, en människa. Allt annat tänkande än att vi hör ihop förkastar jag!

Om jag hade en bra bild som kunde illustrera detta skulle jag ha lagt in den här…

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.