Ta vara på dina tillfällen

Det finns tillfällen som är viktigare än andra att ta vara på. Ta därför vara på dina tillfällen. För varje människa dyker sådana tillfällen upp när man minst anar det. Ibland handlar det om tillfällen att för en gångs skull hinna med sig själv. Ibland kan det vara ett möte med en människa som har varit viktig i våra liv, men som vi sällan träffar numera. Men det kan också vara ett nytt möte, en ny vänskap som börjar ta form.

Livet levs alltid här och nu. Första Advent är ett sådant tillfälle, då vi brukar vara många som möts i kyrkans gudstjänst. Till vår hjälp har vi de gamla välkända psalmerna, de självklara berättelserna från Bibeln och Kyrkans gamla gudstjänstform, högmässan. Men allt är inte som det alltid har varit, alltid finns det något nytt precis som det är att möta en gammal vän på nytt.

Men vi får själva upptäcka vad det viktiga mötet är för oss idag. Som profeten Sakarja när han talade om mötet med konungen som skulle komma – inte på ett sätt som man skulle förvänta sig, utan ”i ringhet kommer han, ridande på en åsna.” I glädje och lovsång tar vi emot honom som kommer i Herrens namn. Mötet med honom kan vara avgörande för vad som händer i våra liv framöver.

Idag är den första dagen på resten av ditt liv. Och något nytt kommer, det är redan här. Eller som vi sjunger på första Advent; din konung kommer, hosianna, välsignad vare han som kommer i Herrens namn.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Ta vara på dina tillfällen”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.