Skattesmitare och andra lurendrejare

Det blir inte populärt hos Skatteverket om jag försöker smita undan skatten. Men jag har inte så många möjligheter heller. Min lön får jag och skatten betalas automatiskt. Inga större avdrag har jag heller möjlighet till – och inte bryr jag mig så mycket om det. Jag tycker ju att det är självklart att skatten skall betalas för att finansiera det gemensamma. Välfärdssystemet om ni så vill.

Att stora företag och storrika människor ofta tycks vilja smita undan sin skatt verkar inte vara något ovanligt. Det är lite konstigt egentligen. De tjänar så mångdubbelt mycket mer än alla vi andra. Och ändå är de aldrig nöjda. Nu är det granskning av stora bolag som visar att många av dem nästan aldrig betalar någon skatt. Men miljoner i avkastning till ägarna kan de minsann ge ut!

Vi följer bara reglerna säger någon företagsledare. Andra säger att skattesystemet är föråldrat. Det är säkert så – i båda fallen. Men oavsett skattesystem vet vi att de där stora ändå smiter undan så gott de kan. Är skatterna för höga i Sverige hotar de med att flytta utomlands med företagen. Är de mer lagom lusläser de ändå alla möjligheter till kryphål. Det tycks vara självklart att det enda viktiga är att få ut så mycket pengar som möjligt.

Det är inte särskilt mycket till god moral eller etik här inte! Och skulle vi förväntat oss det? Tyvärr inte. Men säga ifrån ska vi! Med eftertryck. Fem hundra miljoner är rätt mycket pengar. Många arbetstillfällen exempelvis. Men hur många miljarder försvinner i ”tomma intet” i stället för att beskattas? Att de bara ids!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.