Sexagesima – ordet blev människa

Predikan på Sexagesima den 19 februari 2017, Nottebäck och Herråkra

 

Ord kan smeka våra tankar. Ord kan beskriva den fantastiska känslan av att stå på en kulle och se ut över vinterlandskapet i soluppgången, känna vad ljuset gör med vår själ. Ord kan beskriva hur vi står vid en solig sandstrand och låter tårna leka med den varma sanden och kroppen ta emot solens värme och vindens bris… Men ord kan också skära sig rakt in i vår själ och avslöja våra hemligheter, ord kan göra oss illa, göra oss rädda, osäkra eller arga. Då värjer vi oss – vill inte och kan inte lyssna, vi stänger dörren.

I Bibeln talar Gud, och hans ord skapar liv, tilltalar människor och ger hopp, förnyar löften och kallar till tjänst, och Gud förmanar och utmanar. Orden är så viktiga att Guds Ord inte bara uttalas och förkunnas utan också ÄR Gud själv. Som det beskrivs i Johannes evangelium: (1:1-3 + 14)

I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till.

Och Ordet blev människa och bodde bland oss, och vi såg hans härlighet, en härlighet som den ende sonen får av sin fader, och han var fylld av nåd och sanning.

Ordet blev människa. Som en människa bland människor tar Gud plats i sin skapelse – och han talar, undervisar, berättar, förmanar.

Jesus undervisade sina lärjungar och folket han mötte. Hans ord kunde ta sig rakt in i människornas hjärtan och förändra deras syn på sig själva och ge dem hopp. Han kunde tala till dem så att de såg och kände att de var älskade och önskade av Gud. Men alla kunde inte ta emot det han sa. Ibland fick hans ord människor att bli upprörda och arga, för de kunde inte ta emot det budskap han gav dem.

Därför undrar också Jesus: ”Inte vill väl ni också gå er väg?”

Petrus betygar då inför Jesus: ”Herre, till vem skulle vi gå? Du har det eviga livets ord, och vi tror och vi förstår att du är Guds helige. ”

Det är så tron fungerar! Vem skulle vi annars tro på? Du har ju allt! Du ger allt! Vi tror och vi förstår vem du är – också när vi inte begriper!

Det eviga livets ord – det är Ordet som kommer från Gud. Ordet är både allt det han talat till sitt folk i alla tider OCH det han gjort genom Jesus Kristus. Som Jesus sa ”De ord jag har talat till er är ande och liv.” Det är inte vilka ord som helst. Det är en del av den levande kraft som utgår från Gud.

Det är därför som Ordet är så viktigt varje gång vi möts till gudstjänst. Ordet, det är Bibelorden, berättelserna, tilltalet från Gud. Det finns här – hela tiden. I läsningarna, i bönerna, i liturgin – nästan hela gudstjänstens ordning är byggd på Bibelord och utgår ifrån de löften som Gud gett oss genom Jesus. Varje gång möter vi Gud – närvarande genom sin helige Ande, här och nu, för att tala till oss, ta oss till sig – och fördjupa vår kallelse att vara hans lärjungar.

När vi firar nattvard blir han också närvarande i brödets och vinets gestalt – och vi tar emot honom och han tar emot oss, ger oss en del av himmelrikets måltid – och påminner oss om att vi med honom har del i det eviga livet hos Gud.

Han vet att vi inte alla och alltid har lika lätt att lyssna och ta emot hans ord: Därför frågar han också oss, precis som sina lärjungar förr; ”Inte vill väl ni också gå er väg?” Och vårt svar blir som Petrus svar – ”vi tror och vi förstår att du är Guds helige”, och detta svar ger vi varje söndag i trosbekännelsen, ett sätt att öva oss i tron genom att inför Gud och tillsammans bekänna – också här och nu:…

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.