Så gläder sig Guds änglar

Ja så gläder sig Guds änglar – säger Jesus – över en enda syndare (människa) som omvänder sig.

Så säger Jesus i sin undervisning, den tredje söndagen efter Trefaldighet. För att vi ska förstå det ger han oss en liknelse om en kvinna som tappat bort en tiondel av sin lilla förmögenhet på tio silvermynt.

Hon letar och letar tills hon funnit den. Och för att fira samlar hon alla sina väninnor runt sig för att de ska kunna glädjas med henne.

Och så säger Jesus: Varje gång en enda människa finner sin väg till Gud så gläder sig Guds änglar. För en enda borttappad människa är en människa för mycket!

Snacka om att vi kan behöva omvärdera vår syn på oss själva och varandra! Först kanske vi måste lära oss att tåla ordet synd och syndare! För syndare är vi allihop, vi är ju människor. Men borttappade (förtappade) är vi nödvändigtvis inte.

Vi kanske minns liknelsen om den förlorade sonen och det hundrade fåret lite mer än den som handlar om (bara?) tio silvermynt. Men budskapet är detsamma. Gud tar emot var och en som vänder sig till honom. Och Guds änglar gläder sig!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.