På liv och död

Visst är det på liv och död som vi lever vårt liv? Jasså, kanske tycker inte alla  så. Men när vi i kyrkan firar påsk är det en påminnelse om detta – för allt det som vi läser om, följer med i, handlar om en kamp på liv och död.

Det är Jesus som kämpar kampen – men inte för sin egen skull utan för vår skull. 

När brödet bryts och vinet delas och han säger till sina lärjungar i alla tider – detta är min kropp och detta är mitt blod – så tar vi i den heliga måltiden emot det liv som besegrar döden. 

När Jesu kropp bryts ner på korset och han dör en förbrytares död fastän oskyldigt dömd, delar han många människors öde, men också vårt! Vi är inte så oskyldiga som vi ofta tror! Vi har, som en av kyrkans texter säger ”del i världens bortvändhet från Gud.” Förstår vi inte det betyder? Se vad människor gör mot varandra – och vi ser att den skulden är stor! 

När Jesu kropp får liv i den mörka graven och lärjungarna både ser graven tom och Jesus uppstånden – så blir de indragna i hur livets kamp mot döden segrar genom Jesus. Också vi är indragna för Jesus fick liv igen för att visa alla att livet segrar, och att livets namn är Jesus! 

Svenska Psalmboken psalm 387, 140, 142, 144, 146, 155, 189 m.fl. 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.