Ofattbar sifferexercis

Ofattbar sifferexercis. Det är vad det är för mig att läsa om hur många miljarder svenska folket använder till julklappar. Liksom oärligheten i miljarder räknat, både från stöldligor och personal från affärer och andra sammanhang.

Är det sånt jag vill läsa om inför julen, tänker jag. Och inser att människorna är sig lika var och när som helst. Tyvärr. När jag kopplar samman antalet miljarder i svinn från affärer med antalet ton och miljarder som försvinner för att vi slänger så mycket mat så blir det rätt besvärligt att hålla god min inför julen. Fast vi gör det ändå, också jag. Tyvärr – det också.

Och så snålar vi gentemot den fattiga världen och de människor som inget har. Vi borde skämmas, även om vi också ”måste” få fira jul i glädje och gemenskap. Fast jag anar att väldigt mycket av den ursprungliga tanken med att fira jul är bortraderad ur folkets kollektiva minne. Det var kanske något med Jesus?

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.