Odugliga tjänare och Guds nåd

Odugliga tjänare och Guds nåd. Söndagen Septuagesima sägs ha temat ”nåd och tjänst”. Men evangeliet tycks vålla många huvudbry: Vad menar Jesus med orden ”odugliga tjänare?” Detta har vållat en del ”samtal” i Facebookgruppen ”Söndagens Text”. Det är lite kul. För ingen av oss har koll på allt och alla svar på alla frågor. Att begripa Jesus är inte alltid självklart enkelt.

Och varför bråkade profeten Jona så mycket med Gud om folket i Nineve? Kanske därför att han visste att Guds nåd var så stor att han ville slippa predika bot och bättring eftersom Gud ändå skulle låta nåd gå före rätt? Eller var det för att Jona var arg på folket och ville att de skulle straffas? Eller bara lat?

Definitivt är söndagens fokus det som Gud gör och ger – nåd och barmhärtighet. Men när vi vänder orden mot oss själva – hur ser våra liv ut? Är de också nåd och barmhärtighet gentemot andra människor? Eller är vi fullt upptagna av oss själva? Den narcissistiska nutidsmänniskan…

Att tjäna Gud är stort. Men Guds nåd är alltid större. Och den räcker åt alla.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.