Obegriplig politisk arena

Ju mer jag tänker på detta desto mer obegripligt tycker jag att det är, nämligen den svenska politiska arenan. Efter sandlåderiksdagen för några veckor sedan har det fortsatt på samma vis. Och blivit ännu tydligare vad SD är för ett parti. Hornen växer ut, skulle jag vilja säga. Och ändå är det obegripligt med följande saker:

1. Det verkar bli fler sympatisörer för SD trots fler och tydligare övertramp. Obegripligt att människor vägrar se det tydligt skumma bakom fasaden.

2. De övriga partierna sitter fortfarande i skyttegravarna och har inte vett att fatta vad som händer. De skäller på SD och på varandra. Men med samma fortsättning blir det samma resultat i nästa val och med nästa regering.

Så jag hoppas att några börjar begripa mer snart. På alla sidor. SD hör inte hemma i en demokrati. Men de övriga måste också våga tala om det som är svårt och bemöta den oro och främlingsfientlighet som finns och växer, annars spelar man allt i fel händer.

Som invandrare och svensk berörs jag mycket illa av vad som händer nu. Sverige är en del av Europa och hela vår gemensamma närmiljö brottas med liknande problem. Och jag framhåller att vi måste gå före i den här tiden och bemöta tidens ondska, försvara och vidareutveckla den svenska politiken vad gäller invandring, flyktingar och all form av bistånd och medmänsklighet. Fortsätter vi att stå handfallna (som jag tycker att man gjort i svensk politik) inför tilltagande främlingsfientlighet, rasism och ännu värre ismer, så kommer det att bli lika illa som i övriga Europa.

Det blåser kallt. Och många far illa. Men jag framhåller likt Reinfeldt att det är gott om plats här. Vi måste bara lära oss att vi behöver göra mer för att öppna för fler, och förändra en massa onödig byråkrati vad gäller bostadsbyggande, syn på arbete, m.m.

Jag är inte politiker. Men åsikter har jag som de flesta. Och jag vill göra något mer för att visa var jag står och vad jag vill.

 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.