Nödvändigheter

Nödvändigheter?
Vad är verkligen viktigt? Eller nödvändigt?

15 söndagen efter Trefaldighet handlar om det som är nödvändigt och påstår till och med att endast ett enda är nödvändigt!

Vad kan det vara? I högen av alla enorma utbud av frågor, funderingar och saker och måsten – går det att plocka ut en enda nödvändighet som är större än alla andra?

Det beror förstås på var vi befinner oss i själva frågan. Jag befinner mig i min tro, den som säger att Jesus Kristus är min och världens Herre och frälsare. Utifrån den tron vill jag själv agera och leva, även om det minsann inte är något enkelt företag.

När systrarna Marta och Maria får Jesus på besök blir det irriterat dem emellan. Eller i varje fall från Martas håll. Så hon klagar på sin syster och vill få Jesus att säga åt henne att inte vara så lat.

Men – bara en sak behövs, säger Jesus till ”Marta-full-av-bekymmer”. Att välja Guds väg först. Ta in det som är Guds röst och tilltal. Våga vänta. Våga hänge sig åt Gud. Sen kommer allt det andra att falla på plats. Och bekymren och måste-saker kommer att få sin beskärda del av våra liv.

Vågar vi det språnget i tro? Som Paulus skriver ”Allt förmår jag genom honom som ger mig kraft.” – eller som Moses säger: ”Men där skall du söka Herren, din Gud, och du skall finna honom om du frågar efter honom av hela ditt hjärta och med hela din själ.”

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.