Motströms och medströms

Motströms och medströms är ord som ploppade upp i tanken nyss. Det är ord som i grunden får mig att tänka på vatten, på fjällbäcken ovanför farfar och farmors hus eller alla små åar och floder på Island som jag har haft en hel del relation till. Men orden beskriver också ett sätt att vara, ett tillstånd, tillfälligt eller långvarigt.

För att komma till källan måste man gå motströms. För att följa med flödet måste man gå medströms. Beroende på omständigheterna kan det ena vara nödvändigt och det enda vettiga i vissa sammanhang och situationer. Men det kan också vara tvärtom. Allt beror på.

När jag i går skrev om min ilskna längtan så var det ett slags utslag av motströmshållningen, den som sade mig att något inte var som jag önskade att det skulle vara. För att söka svaret måste man då gå motströms. Eller snarare, jag måste göra så. Det är oftast min väg. Det vet de som känner mig.

Men när jag funnit källan går det inte att gå längre, då går det bara att göra en av två saker: stanna kvar vid källan eller gå med neråt för att se vad flödet gör på vägen.

I kyrkliga sammanhang längtar jag alltid efter att få komma till källan direkt. Att få uppleva relevans, goda och genomtänkta samtal, föredrag, predikningar, gudstjänster, förböner, lovsång etc. Men allt som oftast känns det som jag hamnar någonstans längre ner och måste först söka mig uppströms = motströms. Ibland kommer jag inte fram. Då blir jag frustrerad och min längtan ilsknar till. Varför ska det vara så svårt?

Det finns de som har lättare än jag för att direkt gå medströms. Allt verkar enkelt, allt är bra och inget är särskilt krångligt. Men så är det inte för mig. Det är inte alls så kul alltid, men jag har lärt mig på vägen. Och eftersom jag i grunden är säker på att jag vet var källan är belägen (sv ps 236, se även 246) så är jag inte rädd att gå motströms. Även om det skaver ibland.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.