Mänsklighetsord om tro och församlingsliv

Här vill jag lista några ”Mänsklighetsord” i sättet att se på vad en församling är. Kanske har jag skrivit ner detta på något sätt förr. Men i så fall var det några månader sedan och är svårhittat här på sidan…

Innerlig(het)
Mänsklig
Vänskapsskapande
Sympatisk
Relationsinriktad
Öppen
Orädd

En kyrka ska bäras av sådant som dessa ords betydelse och innehåll talar om. En församling skall vara ett sammanhang där människor lever tillsammans med varandra i tron på Jesus Kristus och i en längtan att bära hans budskap vidare till andra. Då måste man våga tala om vad det betyder. Tron är inte en privat angelägenhet, den är en personlig angelägenhet därför att den handlar om en relation till Gud och till alla de människor som Gud har skapat. Tron skapar alltså också åtminstone en tänkt relation till varje människa som Gud har skapat, en medvetenhet om att varje människa är unikt tänkt och skapad av Gud och därför älskad och viktig.

Mänsklighetsord om tro och församlingsliv – ja!

Jag tror att det jag kallar mänsklighetsord är viktigt att tala om och framför allt göra något med. Det är nämligen skralt med kyrkans liv idag, församlingar som går på sparlåga eller hålls igång med konstgjord andning. Och det räcker inte att ha full koll på teologin och alla färdiga dogmer om det andliga livet i församlingen är dött.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Mänsklighetsord om tro och församlingsliv”

  1. Håller med Jakob, fast denna kommentar var ju till den föregående. Men tack för att du hjälpt mig att fixa så att det går att kommentera igen.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.