Mänsklighetens tillsammansliv

Att leva tillsammans har många olika perspektiv. Som mänsklighet har vi människor att hitta ett sätt att leva tillsammans i en värld full av möjligheter och av begränsningar. Mänsklighetens tillsammansliv alltså! Men vi väljer själva hur mycket vi vill bli begränsade eller ta vara på de möjligheter vi får, hur mycket vår mänsklighet tillåter andra människor att få plats.

20 söndagen efter Trefaldighet får vi i Bibelns texter olika händelser där människor möter varandra, berör varandra, förändrar varandras liv. Det är inte självklara saker, snarare är alla texterna ett bevis på att vi måste vara beredda på oväntade möten som kan ställa vår tillvaro upp och ner. Men det är ju samtidigt det vi bereder oss för varje gång vi firar mässa och ropar till vår Herre om att han i sin barmhärtighet och nåd ska se till våra liv och ta emot oss. Vi tror väl inte att vår bön bara är tom och att han inte kan svara oss och förändra våra liv, när vi ändå ber om det?

Trodde inte det. Men ofta agerar vi som om vi inte lärt oss något av Jesus. Kanske blir vi ängsliga som hans närmaste familj blev en gång när de försökte få honom att gå hem och sluta predika. Hans ord till dem var som ett spjut kastat rakt in i deras hjärtan: ”Vem är min mor och mina bröder?” Jo, som han säger är alla de som gör Guds vilja hans bror, syster och mor, alltså hans familj. Och där får vi också vara. Men vi kan inte bestämma vilka som får vara med i familjen. Det gör Jesus!

Mänsklighetens tillsammansliv kan därför bli riktigt bra – om vi förstår vad Jesus vill och gör det han gör.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.