Makt och pengar hittar ”bröder” överallt

Jag slås av hur rapporteringen om det folkliga upproret i Egypten lockar fram de politiska tyckarna ut ur tystnaden för att häva ur sig sina ovett över den politik som förs här i Sverige! Så gör Lars Ohly på Svt:s debatt – och naturligtvis får han i kommentarerna på nätet lika mycket ovett tillbaka som han gett åt regeringens politik.

Bortsett från att man kan tycka vad man vill om Lars Ohly och den historia som vänsterpartiet har, så finns det en hel del som han har rätt i. Varför ska vi i vårt land tillverka bomber och granater som sen av profithunger säljs vart som helst? Och vad använder man sådana saker till? Det vet alla.

Men makten har ofta pengar och pengar hittar sina allianser och ”brödraskap” över alla de gränser som sätts utåt. Så kan den ene som kallas frihetskämpe hjälpa den andre som kallas diktator, därför att båda tjänar på affären.

Lars Ohlys artikel hittar du här

En som inte pratar politik är Jan Hjärpe, islamolog som ofta visat att det finns många sidor av berättelserna om hur det fungerar i den islamska världen som vi aldrig annars hör. Också han skriver om hur den västliga världens maktcentra gärna håller den egyptiska regeringen och andra liknande bakom ryggen för att de är rädda för att den delen av världen ska få fungerande demokrati som av någon ”händelse” skulle ge dem möjligheten att välja ”fel” partier! Mina tankar går till Chile och början av 70-talet. Och jag ryser av jämförelsen!

Så låt folket i Egypten och varje land som vill skaka av sig odemokratiska potentater få göra det med allt det stöd som vi och alla andra kan ge dem!

Jan Hjärpes artikel hittar du här!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.