Lyssna

Lyssna! Det är skillnad på att höra och att lyssna. Fast vi vet om det är det inte alltid vi tänker på det. Hörseln är en intressant och viktig del av vårt liv – så länge vi får ha hörseln kvar. När jag skriver det här låter musiken i mina öron via hörlurarna. Jag hör musiken. Men lyssnar jag?

Vi hör ljud hela tiden. Det innebär att vi måste gallra. Det sker oftast automatiskt. Fråga den som bor nära en hårt trafikerad väg. Vissa ljud måste vi stänga ute – för att orka. Men lyssna – hur gör vi det? Och hur lyssnar vi till det som finns i vårt djupaste, innersta inre?

Människor söker efter mening. Det gör jag med. Men eftersom utbudet av ”meningar” är så stort så kan det vara svårt att avgöra vilken mening som är min. Och att lyssna till sitt eget innersta kan vara besvärligt för den som ständigt övat sig i att stänga av den inre rösten. Många gör tyvärr det. Andra tror att de lyssnar till den inre rösten men har bara kommit halvvägs och lyssnar därmed mest på de ytliga tankarna som alltid är påverkbara utifrån.

En för mig viktig ”lärare” är Henri Nouwen, en katolsk präst och författare. Han vågade skriva också om djupare saker i sitt eget liv. I boken ”Djupt personligt” skriver han om att hitta sig själv och leva ett liv i gemenskap med Gud. En mening vill jag citera: ”Där du är mest mänsklig, mest dig själv, svagast, där bor Jesus.” Eller som jag också skulle kunna säga: Endast när du på djupet är dig själv kan Gud nå fram till dig med sin röst.

Lyssna!

 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.