Kineser, pelletsbrännare och terrorister

Kineser, pelletsbrännare och terrorister? Vad är det för rubrik? Jo, det är en rubrik som säger något om mitt senaste dygn, dock bara en liten del.

Kineser kommer först. Eller, jag tror det är kineser. Ett tiotal gånger har någon eller några försökt forcera mitt lösenord till min blogg. Mitt säkerhetssystem säger mig att det kommer från Kina, varje gång. Deras s.k. ip-adresser skvallrar om det. Även om det är osäkert. Det är ofta så. Men det har också förekommit intrångsförsök från både USA och Turkiet. Dock inte nu. Jag är glad att jag har lärt mig lite och att säkerheten är rätt hög. Men bekymrar mig över att så många vill förstöra för andra. För det är ju enda anledningen.

Pelletsbrännare. Jo, det har vi. Men just nu är den avstängd. Den vill inte. Låter illa och påstår att den vill ha service. Men naturligtvis vill företaget som tillverkat den att bara några av dem auktoriserade ska få rota i den. Det ska vi nog ändra på. Tyvärr har vi inte råd att byta till annan typ av panna. Inte än. Men vi har ju elpatron… Och elen är ju inte lika dyr som den varit. Alltid något.

Terrorister har upptagit mycket av min tid idag. Liksom stora delar av världen som följt det som hänt i Paris. Eftersom det finns så många som sagt så mycket om detta, ska jag inte göra några särskilda analyser. Men det är ju lite som så många skrivit ”JE SUIS CHARLIE” – det här angår inte bara några miljoner fransmän utan hela världens öppenhet och demokrati står på spel. Också jag är en av dem som drabbats – i mitt inre och i min nöd för världens frihet.

Några få våldsmän tar världen som gisslan. Det känns så. Men vi får inte ge upp kampen för friheten och demokratin. Och vi får inte hemfalla åt att hitta syndabockar som inte har något att göra med de islamistiska jihadisterna eller vad de nu vill kalla sig. De är, ungefär som Allan Willny skrev på sin blogg, rätt och slätt våldsverkare och terrorister. Utan någon form av Gud på sin sida, vad de än trott.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.