Kampen för friheten

Av någon anledning är det spännande att följa vad som händer på ett torg i Kairo, långt härifrån. Jag har inte ens varit där någon gång. Det närmaste jag kommit Egypten är några meter från en gränsstation i ett ökedenlandskap söder om Eilat. Men ändå så talar händelserna om något som berör väldigt mycket, inte bara mig utan förmodligen väldigt många.

Kampen för friheten upphör aldrig. Den behövs alltid, någonstans i världen där det finns beskuren frihet, knepiga eller våldsamma regimer, behövs det ett hopp om att det går att förändra. Det framkommer väldigt tydligt där nere i Egypten. Omringade av militären kan de till och med tänka att militären är bra att ha som skydd, att det är styret som är korrupt, inte de medel som styret kan använda för att behålla makten.

Låt oss hoppas att det är så. Att friheten ska börja lysa med kraft också över folket i Egypten, och gärna i varje land där liknande regimer finns.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.