Julbön 2016 – Jesus förändrar världen

De senaste åren har det fötts 140 miljoner barn!  Varje år ! = 383 561 per dag. Svindlande tal, i princip omöjligt att se det framför sig.

Varje dag dör minst 16 000 barn under fem år i världen, och därutöver 144 000 barn och vuxna över fem år.

Varje dag föds alltså ca 380 000 barn i världen samtidigt som det dör ungefär 160 000 människor. Befolkningsökningen över hela världen är alltså ca 220 000 per dag. 365 dagar om året.

Överallt föds det barn! Barn föds in i en värld som blir mer överbefolkad för varje dag. Barn föds till en värld som alltid varit osäker för ett barn att komma till. Och överallt dör det också människor – för vårt liv är inte evigt, och ibland är det alldeles för kort.

Mitt in i detta jordiska myller av människor föddes en gång Jesus, Marias son och Guds son – i ett stall utanför en liten by i ett land långt härifrån. Ett barn som föds – en längtan som gett resultat, en älskad liten människa föds in i denna värld full av Guds fantastiska skapelse – och full av den ofullkomlighet som också uppfyller världen.

Vi kan välja att denna jul stanna inför det lilla barnet – Jesus – precis som herdarna gjorde och som hans mor Maria och jordiske far Josef. Vi kan glädjas åt den lilla människan, den där som är så lätt att älska. Som vilken liten baby som helst. Bara lite extra högtidligt eftersom det är jul och vi har jobbat hårt för att få till den rätta julstämningen.

Men vi kan också välja att stanna inför alla barn som föds, och se ut över världen och undra hur det ska gå för dem? Det kan få oss att känna en särskild tacksamhet över allt det goda som vi själva har. Särskilt vi vuxna kan inse att vi inte behövde lämna denna värld innan vi blev fem år. Vi har kanske inte heller utstått strapatser för att överleva krig, svält eller förföljelser. Kort och gott – vi kan glädja oss åt att det ofullkomliga Sverige faktiskt gjort oss väldigt gott.

Men kanske kan vi se lite längre? Se att det finns ett samband mellan den födelse som en gång skedde i Betlehem – där Jesus föddes för att förändra något som ingen annan någonsin kunnat och kan.

Jesus förändrar världen

Den första förändringen är att Gud väljer att bli människa! Bli ett litet, bräckligt barn som föds in i denna värld full av oro, bekymmer och död.

Den andra förändringen handlar om att detta lilla Jesusbarn, denne Jesus, blir en Frälsare för alla dem som hoppas på honom – en frälsare som ger liv som räcker långt bortom det vi kan se, ända in i evigheten.

Den tredje förändringen handlar om oss själva. Vi väljer väg. Och så här inför julen är det på sätt och vis lätt. Vi väljer det lilla barnets väg. Han som var stor men som blev liten för vår skull. Vi samlas här i kyrkan och vi samlas hemma – vi söker den fred som fyller våra sinnen med glädje och stillhet, och som kanske också fyller oss med hopp om att det som barnet Jesus bär med till oss idag kommer att bära oss hela vägen, hela livet. Och när vi har valt hans väg kommer också vi att vara med och förändra världen.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.