Jesus är till för alla

Jesus är till för alla. Fastlagssöndagen säger tydligt vad Gud vill: ”..att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen.” För att detta ska kunna ske kom Jesus till oss.

Det Jesus gjort är för alla människor! Ingen nämnd, ingen glömd. Guds kärlek räcker åt alla. Vid ingången till fastan närmar vi oss en kärlek som är större än allt vi kan föreställa oss. Den kärlek som offrar sig själv för att rädda andra.

Varje år får vi i fastans tid följa med Jesus på hans väg mot lidande och död. Genom bön, prövningar, trons kamp mot tvivel och ondska, för att till sist stå där vid korset där frälsaren dör för vår skull.

Men som Jesus säger: ”om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn.” Därför är hans död början på något nytt och större – och det visar också att Gud menar allvar med sin vilja att alla människor skall räddas.

Jag kan vilja leka med orden: ”att alla människor skall räddas och komma till insikt om sanningen.” Om nu Gud vill detta så KAN alla räddas, även om jag inte har en aning om hur det går till förutom att jag förutsätter att Jesus och hans gärning räcker åt alla. Men kommer alla till insikt om sanningen? Eller – kan man bli räddad (till evigt liv) utan att innan dess ha kommit till insikt?

Det kan väl du fundera över själv. Något svar på frågan har jag inte. Det räcker för mig att den är ställd för att jag är säker på att Jesus är till för alla.

De lite hemlighetsfulla orden om vetekornet som måste i jorden och dö för att inte förbli ensamt är inte bara ord som talar om Jesu död och uppståndelse. Det är också ett ord från Gud själv om Guds egna villkor; Gud vill inte vara ensam. Guds väsen är gemenskap. Men Gud nöjer sig inte med den gudomliga gemenskapen i treenigheten utan faller i jorden och dör för att med oss skapa en gemenskap som räcker ända in i evigheten. För dig och mig. För Gud vill att alla människor skall bli räddade, frälsta till evig gemenskap med honom. Och med allt skapat.

Det är stort. Jesus är till för alla!

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.