Islands nationaldag och flagga för frihet

Den isländska flaggan hänger äntligen utanför vår balkong! Visst, den är liten men bättre än att inte ha någon! Och idag, 17 juni på Islands nationaldag är det på sin plats att se till att den får synas och hänga fritt. Flagga för frihet är precis det som det handlar om.

Friheten har ibland sina förhinder. Vi ser det överallt i världen där maktens människor håller hårt i de obarmhärtiga system som deras makthunger och girighet har skapat. Island är ett litet land som också genom tiderna har varit drabbat av kolonisatörer och andra maktmänniskor. I modern tid har det kanske mer varit finanshajar och sådana som vill göra sig själva snabbt rika och mäktiga. Men där sa folket ifrån! Man har inte glömt att friheten har sitt värde.

Idag flaggar jag därför inte bara för Island och dess folk utan också för alla dem som längtar efter att deras flagga skall få påminna om friheten och glädjen över att få vara en nation som stolt söker framtiden tillsammans. Syrier, folket i Burma, Egypten, etc behöver också sin frihet. Och det är många fler än de som jag här har nämnt som saknar frihet och människovärdigt styrelseskick i sina länder.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.