Inför 16 Söndag efter Trefaldighet

Om att våga tro och lita på att det Jesus säger, det menar han och det gör han. Inte bara gjorde, utan också gör idag.

”Har jag inte sagt dig att om du tror, skall du få se Guds härlighet?”

Det är Jesu ord till Marta. Med hela sitt förnuft invände hon mot att Jesus bad om att stenen framför Lasaros grav skulle tas bort. Han luktar ju redan! Det vill säga: han är ju väldigt mycket död!

Marta trodde nog att det där med att få se Guds härlighet mest var ett hopp inför evigheten, men inte något som kunde bevisas och märkas här och nu. Det är nog ungefär som de flesta av oss idag. Och kanske kan det även inom kyrkan bli lite väl mycket av vackra ord i stället för handfast tro. Som om allt bara kunde sammanfattas i vackra ord!

Det kan det inte! Men Jesus kan och Jesus gör! Ordet härlighet är förstås gammaldags och svårbegripligt. Men det är inte lätt att begripa sig på Guds glans och kraft och styrka. Men allt det finns nedlagt i ordet härlighet. Och allt det fick Marta – och Maria, och de som var med dem möta när brodern Lasaros plötsligt gick ut ur sin grav.

16 söndagen efter Trefaldighet påminner oss om påsken, om Jesu egen uppståndelse och berättar också för oss om vad som kommer, den dag vi får möta Gud ansikte mot ansikte inför hans härlighets tron. Hur den nu ser ut. Jag tror dock vi kommer att förstå vad det är när vi möter det.

Tills dess går kampen vidare här på jorden. Och i den kampen ingår också att hålla fast vid tron på Jesus, han som övervunnit döden åt oss.

Om något sånt tänkte jag nog predika på söndag.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.