Hur skall vår bön vara?

Hur skall vår bön vara? Det är vad Jesu lärjungar frågar honom när de säger: ”Lär oss att be.” Som svar får de den bön som vi känner under namnet Herrens Bön, Vår Fader/Fader vår. Så skall vår bön vara!

Menar han då att det räcker med den bönen? Att det skulle vara den enda bönen att be? Knappast, men den bönen finns för att lära oss vad bön är och hur vi skall förhålla oss till den. Svaret finns ju där, i själva bönens innehåll. Där finns riktningen.

Vad ska vi be om?
– Att Guds namn skall hållas högt, hos oss själva och hos andra. ”Du skall inga andra gudar ha..”
– Att Guds rike skall komma, att vi ber om att Jesus skall komma tillbaka, att världen och livet skall bli nyskapat och hela frälsningen fullbordas
– Att vi har mat för dagen, för att kunna leva en dag i sänder, för alltför mycket planering och oro hindrar tron från att lita på att Gud förser
– Att han skall förlåta oss våra synder; och att vi skall göra som han, förlåta dem som gör oss illa – allt hänger ihop
– Att vi inte hamnar i sådana prövningar att vi går under – utan bärs av honom som lovat att bära oss varje dag

Kanske lätt att inse att alla böner inte ska handla bara om detta. Men inställningen, förväntningen på att Gud ska ta emot våra böner finns där. Som Jesus sa till sina lärjungar: ”Be, så skall ni få!” Och ”vår frimodiga tro” som aposteln Johannes skriver om, den säger att vi vågar be utifrån det. Profeten Jeremia får också komma med sin reflektion och ord från Herren: ”om ni helhjärtat söker efter mig skall jag låta er finna mig, säger Herren.”

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.