Himmelriket skatten och pärlan

Himmelriket, skatten och pärlan

Det var tänkt som en predikan tills i morgon men det blir en annan predikan i stället. Så här kommer några rader med ”icke-predikan”. Kanske en predikoförberedelse?

Himmelriket – vad är det?
Uttrycket ”himmelriket” finns 28 ggr i NT, och vi hittar just det ordet enbart hos Matteus.
Men det finns fler uttryck. Mest är det olika former av ordet rike eller riket. Det kan vara ett evigt rike, Guds rike eller Hans rike.

Det är viktigt att inte fastna i ordet ”himmelriket” – Jesus ger oss inte en färdig bild av vad det är. Däremot säger han att vi kommer att vilja göra vad som helst för att behålla det när vi väl upptäckt det. Som han som gräver i den torftiga jorden han arrenderar och där hittar en nergrävd skatt. Eller som affärsmannen som hittar den dyraste och mest underbara pärlan som går att få tag på. Ingen av dem ger upp förrän de lyckats bli rättmätiga ägare till sina nyfunna skatter.

Det kanske vi kan förstå. Men vad är himmelriket eller Guds rike egentligen? Och var hittar vi det? Hur? Jesus har ju bara gett oss en bild av vad som sker med oss när vi hittar det.

I den första texten idag hörde vi: ”Ty den som finner mig finner livet och vinner Herrens välbehag”.

Räcker det då att säga – att finna Gud är att finna livet? Det låter ju fint. Men det är också delvis abstrakt. Så hur ska man komma fram till vad det egentligen betyder?

Skatten i åkern och den dyrbara pärlan står för något viktigt i vårt sökande efter meningsfullt liv och tro på både nutid, framtid och evighet. Allt detta finns i tron på Jesus Kristus. Och när Han bär en människa finns det inget annat som kan stå emot. Som när apostlarna stod inför stora rådet och trotsigt förkunnade att man måste lyda Gud mer än människor.

Men det räcker inte med enbart ord.
”Jag har funnit Jesus, han är min skatt”
– Än sen då? Vem bryr sig om att du säger att du tror?

Ja, vem bryr sig? Vem har brytt sig om dig och din tro, ditt liv? Var och en av oss vet svaret för oss själva. När jag har sökt och undrat har det varit genom andra kristna, ofta äldre och visare än jag. De har visat mig en trygghet i tron, en vila i att Gud alltid är nära, och därför också Guds rike.

Hur då? Jesus säger om Guds rike (Luk 17:21) ”Ingen kan säga: Här är det, eller: Där är det. Nej, Guds rike är inom er.”

Vi kan förstå att Guds rike inte handlar om pengar och pärlor. Pengarna är ju roten till allt ont säger Paulus. I vår tid skulle vi dock behöva reflektera över hur pengarna och hela vårt konsumtionssamhälle påverkar hur vi lever som om det vore det enda för oss att söka efter så mycket av allt som möjligt.

Vilka värden är det som får oss att bli trygga? Är det hållbara värden? Eller bara luftslott vi bygger omkring oss av pengar, prylar, traditioner och idéer?

Vad bygger vi vår trygghet på – och hur långt tänker vi?

I 1 Tim 6:7 uttrycks detta med en tydlighet som skär rakt igenom alla våra styrkor och svagheter: ”för tomhänta kom vi till världen och tomhänta skall vi gå ur den.”

Denna söndag har ett förslag på tema ”Att lyssna i tro”. Kan det hjälpa oss att hitta himmelrikets skatter? Vad säger Bibeln om vår möjlighet att söka efter detta?

5 Mos 4:29
”Men där skall du söka Herren, din Gud, och du skall finna honom om du frågar efter honom av hela ditt hjärta och med hela din själ.”

Matt 7:8 (Jesus)
”Ty den som ber, han får, och den som söker, han finner, och för den som bultar skall dörren öppnas”.

Om Jesu liknelser om skatten i åkern och köpmannens pärla ska tala till oss om vad som sker i oss när vi hittar den verkliga skatten i vårt liv – vad kan det då vara?

Många skulle kanske säga kärleken till en annan människa – att få vara den som är älskad och få älska tillbaka. Eller tala om djupaste vänskap. Båda dessa berättar ju om värden som alla söker efter – gemenskapen, kärleken, tryggheten i att få vara viktig i någon annans ögon.

Guds rike är inom er. Det säger ju Jesus. Det är nog mycket viktigt för oss att förstå att skatten, Guds rike, inte finns ”någon annan stans”. Den finns inte i en åker med vikingaskatter, eller i en trisslott, hur mycket vi än gräver eller letar. Inte heller finns den i rätt fondval och många pengar på banken, den nyaste bilmodellen eller genom att bli det nya stjärnskottet på pop-och rockhimlen.

Men något stort finns som får oss att tappa andan när vi kommer tillräckligt nära. Jesus kallar det himmelriket. Det är så stort att vi skulle bli beredda att ge allt för att få tag på det. Samla ihop alla våra ägodelar och sälja om det så skulle vara att det räckte.

Men naturligtvis finns det inte att köpa. Men att finna för den som söker.

Joh 3:3
Jesus säger till Nikodemos: ”Sannerligen, jag säger dig: den som inte blir född på nytt kan inte se Guds rike.”

Jakobs brev 2:5
”ja, Herren skall rädda mig från allt ont och hjälpa mig in i sitt himmelska rike, det rike han har lovat dem som älskar honom”.

Jag tror att det enda som går att jämföra med himmelriket är den djupaste vänskapen och kärleken. Inte förälskelsen som forsar igenom med kraft som ibland lyckas förstöra mer än bygga upp utan kärleken som kommer ur djupaste enhet och gemenskap mellan människor.

Detta väntar Gud på att få möta oss med. Och han säger som i Ordspråksboken:

Lycklig den människa som hör på mig, som vakar vid min dörr dag efter dag och väntar vid min tröskel. Ty den som finner mig finner livet och vinner Herrens välbehag.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.