Hilda, Hulda och de andra änglarna

Hilda och Hulda är namnen på två ”tantänglar” som en av mina gamla, viktiga vänner talade om ibland. Hon tyckte att det behövdes två – en för varje barn. Kanske bad hon Gud om att skicka Hilda att skydda den ena och Hulda den andra. När det var större behov som att någon skulle köra i blixthalka och snöoväder bad hon att både Hilda och Hulda skulle sätta sig längst fram på motorhuven för att se till att inget ont hände.

Och inget ont hände. Det är väl så det ska vara när skyddsänglarna är med. Jag får erkänna att jag sällan tänkt på dem, än mindre på vad ”min” skulle ha för namn. För änglarna har ju namn. De stora, viktigaste kändisarna är ju Mikael och Gabriel. Men det finns ju många fler. Bara Gud själv känner deras namn. Men jag tänker mig att vi får väl namnge dem som vi önskar ha omkring oss. För de är nog där ändå.

Så min skyddsängel önskar jag är en ”tantängel” av den bastanta sorten. Och hennes namn ska i så fall vara Inka. Och med fyra bokstäver kan man lägga en i varje del av korset…

Korset

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.