Herdens kärleksfulla omvårdnad

Påsktidens tredje söndag har rubriken ”Den gode herden.” I kyrkan vet alla att det handlar om Jesus. Han har själv talat om det, berättat om skillnaden mellan den gode och den dålige herden, och så har han visat oss vad han menar med det genom att som den gode herden gå i döden för sina får – oss.

Bilden av herden är gammal, men någonstans kan vi ändå förstå den trots att få av oss någonsin varit i närheten av någon fårahjord. Och när vi läser söndagens texter ser vi också att när Gud kallar människor sina får är det av kärlek och omtanke. Han vill vårda sig om oss, leta upp de bortsprungna, ge dem ”ro på härliga ängar” som profeten Hesekiel skriver.

Jesus säger själv att han är grinden in till fåren – den fålla där fåren har skydd över natten och när fara nalkas. Men fåren är fria att gå in och gå ut, han håller dem inte fångna. Så är det att vara kristen: i Kristus är vi fria människor, vi får vara sådana vi är, men vi blir aldrig övergivna. 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.