Han som var död har fått liv igen

”Var inte rädd.” Så säger ”Han som var död och har fått liv igen.”

Den glädje som finns hos de första kristna över tron att Jesus övervinner döden behöver vi ta vara på också i vår tid. Döden som ett hot mot våra liv har inte förändrats – men det Jesus gör med döden hjälper människor till hopp om livet.

Bibeltexterna på den 16 söndagen efter Trefaldighet talar om hur Gud bekämpar döden – och att döden inte kommer att ha det sista ordet i kampen. Vi får möta profeten Elia som ber om Guds hjälp för att väcka en pojke till liv och även höra hur Jesus vänder död till liv i en liknande situation.

Så handlar söndagen om vårt hopp om liv, trots all död vi vet finns omkring oss. Vi kan tro på livet därför att Jesus har övervunnit döden: ”I hans död är slutligen dödens onda helt fördrivet.” För många är detta inget självklart. Men i kyrkans tro och gudstjänst lever detta och bärs av människors levande vittnesbörd om Jesus Kristus som livets Herre. 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.