Habemus papam för vi har en påve!

Habemus papam för vi har en påve! Så sa ju katolikerna i kväll. Men av någon konstig anledning känns det ändå som att det berör fler än bara katolikerna. För det är viktigt för alla kristna vilka ledare som finns i framför allt de största kyrkorna. Bara namnet ”Francesco I” – Franciskus den förste gav mig lite hopp. Har alltid gillat Franciskus av Assisi och nu är det äntligen någon som bara åtta hundra år efter Franciskus vågar ta hans namn som ledare för den största kristna kyrkan. Att sen Signum försöker dra ner min förtjusning genom att säga att det inte är honom det handlar om utan Francisco Xavier som var en spansk jesuit så bryr jag mig inte. För mig finns det bara en S:t Francesco…

Bra, före detta kardinalen och biskopen Jorge Maria Bergoglio. Om det är sant som det sägs att du försökt leva nära dem du varit biskop för så stämmer det överens med den bild som du gav mig när du stod där på balkongen och pratade, och gav av dig själv till folket. Be för mig, be med mig – och ”nu måste jag lämna er”… en stelare påve kunde bara ha vänt på klacken och vinkat lite stelt och ingen hade tyckt det varit konstigt.

Jovisst, du är lite till åren kommen. Men varför fixera sig vid åldern? De andra har valt dig och vi andra får stå ut med dig. Jag behöver inte göra det officiellt, men kan ändå tycka om dig så som jag sett dig i kväll. Så lycka till du med ditt nya jobb. Hoppas du får åka hem till Argentina någon gång och hälsa på.

Så habemus papam! Vi har en påve.

Och så en fundering till: Det är intressant hur viktigt det är med en kristen ledare i den tid som nu är. I Sverige är det bara en notisnyhet allt sånt vanligtvis. Och inte kan de svenska medierna det här med påven heller. Men intresserade är de. Det skulle vara spännande att börja tala mer om hur vi integrerar tro och samhälle, kyrka och politik, ja allt det som finns i helheten, det som är Sverige av idag.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Habemus papam för vi har en påve!”

  1. Du har rätt och Signum har fel, jag har forskat lite i det och det är just Franciskus av Assisi det rör sig om.

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.