Guds rike är nära

Guds rike är nära! Det säger Jesus när han börjar predika sitt budskap. Ja till och med ännu mer än så: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet”

Kan vi förstå det?
Tiden är inne – jo det förstår vi nog: det är dags! Dags att vakna på morgonen, dags att gå till jobbet, äta lunch eller vad som. Men ändå mer än så.

Guds rike är nära? Det måste väl betyda att Jesus menar att Gud är nära? Gud är nära oss. Gud vill något med oss. Men vad vill Gud?

Omvänd er och tro på budskapet!

Tro på budskapet? Vad betyder det egentligen?

I vår tid svämmar det över av budskap, av nyheter från alla världens hörn, och av reklam och annat sånt som vi inte behöver. Inte kan vi tro på budskapet bara så där, utan att veta vad det innehåller? Och hur ska vi veta vilka budskap vi ska ta till oss i flödet, ja överflödet?

Somliga budskap är glada men otroliga, andra bara glada och ännu fler inte glada alls:

Du har vunnit en miljon på lotteri, eller att LHC äntligen lyckats vinna ett par matcher igen! – då är det ett budskap som är gott, positivt, glatt! Om kungen har dött eller alla tågen i Östergötland fastnat mitt ute på spåren i snöoväder så är det inget bra budskap. Men det kanske inte är så djupgående något av dem. Miljonen är snart borta. Hockeyligan är inte intressant för alla och efter snö kommer väl tö?

Nu ska jag klaga på Bibeln – den svenska översättningen. När Jesus säger till folket att de ska omvända sig och tro på budskapet så använder han ett ord som betyder mycket mer än bara ett budskap eller en nyhet. Han använder ordet ”evangelion” – som betyder det glada budskapet! Alltså inte bara ett gott budskap i största allmänhet utan något som riktas till alla!

Alltså säger Jesus: Nu är det den tid då Gud är nära därför att Gud vill ge oss något som vi behöver för att våra liv ska bli bra! Och i det ingår att Jesus finns i det budskapet! Det kommer vi inte ifrån.

Ibland är det viktigaste vi längtar efter så enkelt som glädje och trygghet. Det är inte alltid lätt att få, och många människor är varken glada eller trygga. Kan det vara så att Gud kanske vill hjälpa oss att leva ett perfekt gott liv där vi alltid lyckas göra det som är rätt?

Nej, det lyckas vi ju aldrig med. Och vi behöver inte lyckas! Det är det glada och goda budskapet, evangeliet. Någon gör allt det där åt oss som vi inte klarar av!

Så när Jesus säger att vi ska omvända oss och tro på budskapet så handlar det inte om att vi ska göra om oss själva och säga till oss att allt vi gjort och allt vi varit fram till dess har varit värdelöst! Nej, i stället säger han till oss att vi ska bli fria! Fria till att vara människor så som Gud skapat oss. Det glada budskapet är ju inte ett krav som läggs på oss utan en gåva som ges. Gåvan ger oss glädje över att vara människor, trots att det finns så mycket som är svårt och eländigt. Det ger oss också trygghet med Gud, för han lovar att vara med oss. Det ger oss också tro på framtiden som räcker mycket längre än bara till de dagar vi får leva här på jorden.

Gåvan Gud ger oss finns hos Jesus. Gåvan är också Jesus. Och med honom får vi leva i evigheters evighet. Det kallas evangelium.

Guds rike är nära, förkunnar vi varje gång vi firar mässa i våra kyrkor. Något särskilt

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Guds rike är nära”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.