Gud är större än vad vi är olika.

Fjortonde söndagen efter Trefaldighet kallas ibland enhetens söndag. Det beror inte på att enheten mellan kristna är så påfallande bra, snarare därför att vi ändå i grunden är i enhet med varandra genom Kristus. Gud är större än vad vi är olika.

Tron på Kristus förenar oss. Och Jesus själv ber tydligt om att vi som är hans lärjungar skall leva i denna enhet som vi har genom honom.

Tyvärr är det inte så det ser ut att vara. Enheten haltar. Men det gör den på grund av oss människor, inte därför att Gud vill det. Men vi är olika som människor, och så är vi också skapade till att vara original och inte kopior av varandra. Den olikheten kan vi uppleva som så stor att den skapar djupa klyftor mellan oss. Det kan vara kultur, olika syn på politik, tro, sätt att leva eller vad som helst.

Men oavsett olikheter är Gud större än så och större än våra idéer om vad vi än kan hitta på. Enheten finns inte att söka i våra likheter eller olikheter utan i samhörigheten med Kristus. Utan honom faller hur som helst kyrkan sönder, och med den också den kristna tron.

Att ta vara på enheten är därför en stor uppgift. Paulus skriver: ”Ha fördrag med varandra i tålamod och kärlek.” (Efesierbrevet 4..) Gud är större än vad vi är olika

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.