Godhet har makt över ondskan

Jag läser och begrundar en del av det som skrivits i flödet på Facebook. Det är kommentarer om och kring det som hände i Stockholm i fredags. Alla vet vad som hänt. Men alla är inte överens om hur man ska tolka vad och varför och hur ska man göra nu…?
 
Så är det alltid. Jag hör till dem som är glad för att mina Facebookvänner inte verkar sprida hat och falska nyheter. Ni är bra! Men jag ser också att en del av er får ta emot hårdare ord. Nu ska man ta i med hårdhandskarna. Spekulationerna kring vad som skulle varit om ”om” hade varit är många. Som alltid.
 
Jag säger bara så här:
Det som hände var ett attentat – en terrorhandling.
De som mötte upp, poliser, väktare, ambulanser, sjukvård, folk på plats i kris och kaos – har varit fantastiska.
Statsministern och en hel del andra politiker har sagt bra saker.
Somliga media har rapporterat nyktert och sakligt. Andra har inte gjort det – men det är också sådana som inte brukar göra det i andra sammanhang heller.
Några finns också som vädrar sitt hat, ibland inlindat i politiskt prat. Somliga tycker att regeringen ska hållas ansvariga. Alltför många har för bråttom att tala om ”hur det förstås borde vara”. Så är det alltid.
 
Det finns ingen kris eller katastrof, mindre eller större där inte människor har olika åsikter om orsak och vad man skulle göra eller inte göra. Det är naturligt. Men där hat och rädslor sammanfogas sker det något som kidnappar vår goda mänsklighet. Om vi låter det ta över blir vi lätt en del av den ondska som vi kritiserar.
 
”Godhet har makt över ondskan, kärlek nedkämpar hat”. Det tror jag. Svenska Psalmboken nummer 782, original från Desmond Tutu.
De manifestationer för kärlek och medmänsklighet som gjorts under helgen visar att det finns hopp för Sverige. Hatet, ondskan och illvilliga människor kommer alltid att finnas. Historien berättar för oss om att hudfärg eller tro kan inte användas som anledning till oro eller avståndstagande. Breivik är ett ord som borde räcka som exempel. Den som inte tar in det har inte heller kunnat ta in det andra jag skrivit.
Men visst kan man ta hårdare tag också! Godheten är inte lika med dumhet. Och visst har politikerna ett ansvar för hur det ser ut i samhället. Men de har aldrig kunnat ändra på allt eller fixa allt. Vi andra är mycket fler. Det är lika mycket på oss det hänger! Och om de stora massorna börjar ägna sig åt hat och underblåsa rädslorna – oavsett anledning – så har vi snart en situation som ingen av oss vill vara med om. Har ni kanske glömt personer som Hitler, Mussolini, Stalin? Det verkar som många har glömt. Men inte jag.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.