Glädje som blir till lovsång

Glädje som blir till lovsång. I evangeliet på Tacksägelsedagen talas det om hur människor häpnade över allt det goda de såg Jesus göra. De såg ju med egna ögon hur sjuka blev friska, förlamade började gå, blinda fick sin syn tillbaka. Och folket prisade Gud. De lät sin förundran förvandlas till glädje och lovsång till Gud. De visste ju att han en gång sagt ”det kommer en dag” – en dag då Gud skall göra allting nytt. Nu såg de framför sina ögon hur det skedde. Och de tackade Gud.

Vi kan också tacka Gud. Glädjen som blir till lovsång är också vår. Det Jesus gjorde med människor som kom till honom gör han också idag. Det som berättas för oss när vi hör de gamla texterna läsas är inte bara något som hände en gång för länge sen. Det sker också här och nu. Det är skillnaden mellan Guds ord och alla andra ord. Guds ord lever, hans tilltal i en tid är också ett ord till människor i en annan tid.
Lovsången till Gud får aldrig tystna. I denna värld finns det alldeles för mycket som är vänt från Gud, sådant som förvandlar och förvrider människors liv så att livet blir onödigt svårt att leva.

Världen är visserligen en fantastisk skapelse, men den är också full av sådant som inte är lika fantastiskt. Medan vi sjunger lovsånger till Guds ära får vi inte glömma att göra det goda som han kallat oss till. De sjuka och svaga, de förtryckta och fattiga kommer alltid att finnas där som en påminnelse om att dagen då alla löften uppfyllts ännu inte har kommit.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.

2 reaktioner till “Glädje som blir till lovsång”

  1. Tack Ulla. Mina små rader är ganska ofärdiga. Jag är väl också ganska teoretisk. Men om det ger någon en anledning att tänka djupare tankar är det ju bra.

    Också det vanliga livet i vardagen är viktigt att ha med i tankarna kring lovsången. Också i svåra tider har Guds folk sjungit lovsånger.

  2. Jag vill göra en fördjupning Vad i glädjen föder lovsång? Var kommer förundran in? Den där intensiva upplevelsen som kan drabba oväntat inför höstens kaskad av färger en solnedgång i havet eller ett oväntat helande. Förundran som öppnar för lovsång och visar vägen till tro

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.