Fortsatt utförsäljning av äldrevården i Linköping

Äldrenämnden i Linköping fortsätter sin ideologiska utförsäljning av äldrevården. Snart är väl kommunens eget bolag helt utan sjuk/vårdhem att driva då allt sen länge bara handlar om att sälja bort sitt eget ansvar till bolag som i huvudsak drivs av riskkapitalister.

Jag gillar det inte. De flesta som jobbar inom äldrevården gör det inte heller. Men politikerna hör bara sina egna favorittankar. Några av dem har jag snappat upp genom åren. Men ingen av dem håller. Se här:

  • De talar om valfrihet – jag undrar: för vem? Om jag av ideologiska skäl vill välja vare sig kommunal utförare eller privat får jag räkna med att rätt vad det är så har man bytt. Och jag blir inte tillfrågad.
  • De talar om kvalitet – jag säger: var finns den? På papperet förstås! Vid varje ny upphandling lovar den som kostar minst bäst kvalitet. Hur fungerar den ekvationen? Leanlink – kommunens eget bolag – gör det enda rätta, räknar vad det kostar och kommer inte med några glädjekalkyler.
  • De säger att folk är nöjda med det som de får. Jag säger som en miljöpartistisk debattör nyligen att man får de svar man ber om.
  • De kanske säger att det blir billigare – men hur räknar man då in alla kostnader vart och vartannat år där mängder av tjänstemän bollar med de olika företagens budgivning? Är inte den interna kommunala administrationskostnaden också en kostnad?

Var och hur kontrollerar man att företagen håller vad de lovar? Jag kan lova er att åtminstone några av dem inte gör det. Och jag hoppas att den pågående bemanningskontrollen av sjuksköterskor i tjänst ska visa det svart på vitt. Gör den det inte vet jag åtminstone ett ställe där man i så fall har fifflat med siffrorna.

Jag har under flera år hört talas om hur man gjort i detta, men hållit tyst. Det vill jag inte göra längre. Att kanske få läser det jag skriver hjälper inte, jag måste skriva det ändå. Det är mitt forum här. Och jag vill påstå några saker till:

Kommunens ansvar att se till att äldrevården fungerar är stadfäst i lag. Men jag undrar hur man efterföljer lagen? Politiker är som alltid, hala som ålar när man frågar dem. Och de slingrar sig garanterat här också, med vackra ord som inte innebär någonting.

Jag tycker att det snart får vara nog med denna utförsäljning av ansvaret. För vem ska äldrevården vara? Jo, för dem som behöver den. Vem ska göra det? Den som har ansvaret. Om privata företag vill göra det får de göra det på andra villkor än idag. Bygga sina egna hus, locka över dem som vill bo hos dem – och då kan kommunen kanske betala de summor som kommunen själv bestämmer.

Och varför skulle jag vilja underlätta för riskkapitalbolag som drivs med ett enda syfte – att tjäna mer och mer pengar? Det är våra skattepengar de får – och som de leker med, dribblar runt och skickar till skatteparadis långt bort. Men vården blir bara sämre. Trots att de som jobbar i vården verkligen vill göra sitt jobb bra, men på grund av allt sämre bemanning och allt mer dokumentation och byråkrati blir allt tröttare. Så här kommer min protest!

Jag undrar hur det blir för äldrenämndens ledamöter att själva hamna ”på hemmet”?

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.