Farligt i cyberspace

Idag berättas det om en samlad ”cyberattack” där företag och samhällsinstitutioner över – som det verkar – hela Europa drabbats av något som brukar kallas ”ransomware” – utpressningsattack skulle jag kalla det.

Det är väl så vår tid ser ut – de kriminella elementen är som alltid ute efter att förstöra och störa ordningen. Den här gången – som så ofta – är det de svagaste som drabbas; och då menar jag inte de som haft dålig säkerhet i sina datasystem eller sätt att hantera sin närvaro på Internet. Utan det är företrädesvis sjukhus, allvarligt och hastigt sjuka människor som drabbas av en vårdkollaps. Allt bygger ju numera på datorer och fungerande IT-system. Snacka om sårbarhet!

Jo, även jag drabbas. Fast, än så länge, får jag bara meddelanden om att det skett attacker mot denna enkla ”blogg” – fromsint.se. Idag gjordes det 104 försök att komma åt mitt innehåll under bara 10 minuter. Alla kom från ”the Russian Federation”. Vad man än menar med det.

Skönt att jag lärt mig lite om IT-säkerhet. Eller bara är lite nojig, nog för att lyckas så långt.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.