Ett enda bud

Ett enda bud! Den femte söndagen i påsktiden fokuserar på det absolut mest viktiga i allt mänskligt liv – och i den kristna tron. Jesus ger sina lärjungar ett enda bud: ”Att ni skall älska varandra så som jag har älskat er. Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner.”
 
När aposteln Johannes anknyter till vad Jesus lärt honom säger han: ”Låt oss inte älska med tomma ord utan med handling och sanning.”

Lika lite som livet är en teori, lika lite är tron och livet med Gud en teori. Det är ett liv fullt med möjligheter, både till goda och mindre goda saker. Vi väljer inte alltid rätt. Kyrkans historia är full med felbeslut och kärlekslösa handlingar, precis som all mänsklig historia. 

Men orden gäller ändå, detta enda bud: att ni skall älska varandra. Hur det inte ska bli tomma ord kan vi alla behöva fundera över och öva oss i att också vara, ja leva kärleken i våra liv. Se på Jesus så förstår du kärlekens väsen. 

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.