Det som betyder något

Jag har varit med på prästvigningsmässa i Linköpings domkyrka. Det i sig är en upplevelse. Men jag fick också vara med lite mer ”inifrån” då jag fått hedersuppdraget att vara personlig assistent för en av kandidaterna som skulle prästvigas. Det var roligt. Lite kul också att jämföra uttrycket ”personlig assistent” i det här sammanhanget med hur det normalt används i samhället. Då handlar det om stöd och hjälp till någon som inte klarar sig på egen hand. Nu var det en heder att känna sig utvald som stöd, för det mesta klarade ju kandidaterna helt på egen hand och med biskopens hjälp. Men jag och de fem andra assistenterna fick ändå betyda något.

Å andra sidan – det är väl alltid en heder att få vara någon form av stöd för människor, oavsett om det är en stor eller liten uppgift. Alltför ofta tror vi oss om att vara oviktiga för andra, att inte ha någon betydelse. Det kanske inte verkar vara så viktigt det vi är och gör. Men möjligheten att vara till för andra finns alltid. Och ibland blir det synligt. Men det gäller bara att inte blåsa upp sig för det. Det som betyder något är att få finnas till och vara människa tillsammans med andra.

Det var också härligt att se alla glada människor, som samlats i Domkyrkan till fest. Det var ju lite mer än en vanlig söndagens högmässa. Och de sex nya prästerna var koncentrerade, uppfyllda av stundens allvar och väldigt tagna av det stora att äntligen vara framme vid just det målet i sitt liv. Jag gratulerar dem alla.

Det har varit roligt att få vara med om en sådan fest som idag. I morgon är det vardag igen.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.