Det mina ögon ser

Det mina ögon ser just nu när jag lyfter blicken över dataskärmen fick mig nyss att upptäcka ett samband mellan flera av de små saker som finns där. Det utan att jag alls hade tänkt, det är alltså helt oplanerat. Men kanske säger det något viktigt.

Vad är det då?

Fyra saker som står i hylla eller hänger på väggen. Två foton, en tavla och en liten utskuren träkniv med vikingahuvud, möjligen användbar eller tänkt som brevkniv.

Och?

Foto nr 1: Min farfars far sittande på en (islands)häst – svartvit, ståtlig bild. Han var en riktig hästakarl och kunde (som sin far) tämja vilken häst som helst.

Foto nr 2: Gullfoss – ett av Islands vackraste turistattraktioner, vattenfall mitt inne i södra Island. Inte många turister som inte varit där

Tavla: En svart träbit, påklistrade ikonbilder med påmålade guldfärgade linjer och annat sånt. Kitch? Nej, min mormors konstnärliga ådra (hon är 94 år och hittar fortfarande på hyss på konstens banor) Men det är Jungfru Maria med Jesus, samt två ärkeänglar.

Träkniv på vägg: Träslag mörkt, okänt för mig men allt annat är väl känt. Slöjdarbete i klass 5 kanske som jag fick göra själv.

Och vad om detta då? Tja, det fick mig att skriva några rader i min blogg. Och att tänka att omedvetet finns ens bakgrund alltid med fast man inte alltid kan se det med sina ögon. Men det gjorde jag ikväll.

Författare: Lói Stefánsson

Jag är islänning, numera också svensk. Bott i Sverige sen 1976. Inga planer på att flytta härifrån men älskar Island - och Sverige.